Wirusowe Zapalenie Wątroby typu A

Wirusowe Zapalenie Wątroby typu A
WZW A
Wirusowe zapalenie wątroby typu A – potocznie nazywane żółtaczką pokarmową – jest ostrą chorobą zakaźną, która rozwija się w wyniku uszkodzenia wątroby przez wirusa zapalenia wątroby typu A,
Źródłem zakażenia jest osoba chora na WZW typu A. Zakażenie jest przenoszone drogą pokarmową (choroba „brudnych rąk”) w wyniku spożycia skażonej wirusem żywności i wody, a także przez bezpośredni kontakt z chorym . Najczęstsze źródła zakażenia to: bliski kontakt z chorym, dotykanie skażonej żywności, podróż do kraju endemicznego występowania HAV spożywanie owoców morza, seksualne kontakty, zatrudnienie przy usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości.
Ryzyko zachorowania na WZW typu A można zmniejszyć, dbając o higienę rąk (m.in. myjąc ręce przed jedzeniem i po korzystaniu z toalety), ale postępowanie takie nie zabezpiecza przed innymi źródłami zakażenia (np. skażona żywność lub woda). Dlatego najskuteczniejszą metodą zapobiegania jest szczepienie.
Zapraszamy na konsultacje z lekarzem medycyny podróży, Rejestracja pod nr tel. 530 800 757
Array
(
    [id] => 1611
    [url] => Aktualnosci/Zyczenia-Swiateczne.html
    [id_rodz] => 1588
    [pozycja] => 6
    [tytul] => Wirusowe Zapalenie Wątroby typu A
    [text] => 
WZW A
Wirusowe zapalenie wątroby typu A – potocznie nazywane żółtaczką pokarmową – jest ostrą chorobą zakaźną, która rozwija się w wyniku uszkodzenia wątroby przez wirusa zapalenia wątroby typu A,
Źródłem zakażenia jest osoba chora na WZW typu A. Zakażenie jest przenoszone drogą pokarmową (choroba „brudnych rąk”) w wyniku spożycia skażonej wirusem żywności i wody, a także przez bezpośredni kontakt z chorym . Najczęstsze źródła zakażenia to: bliski kontakt z chorym, dotykanie skażonej żywności, podróż do kraju endemicznego występowania HAV spożywanie owoców morza, seksualne kontakty, zatrudnienie przy usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości.
Ryzyko zachorowania na WZW typu A można zmniejszyć, dbając o higienę rąk (m.in. myjąc ręce przed jedzeniem i po korzystaniu z toalety), ale postępowanie takie nie zabezpiecza przed innymi źródłami zakażenia (np. skażona żywność lub woda). Dlatego najskuteczniejszą metodą zapobiegania jest szczepienie.
Zapraszamy na konsultacje z lekarzem medycyny podróży, Rejestracja pod nr tel. 530 800 757
[keywords] => [description] => [cena] => 0 [dostepnosc] => 0 [jednostka] => [parent] => [galeria] => Array ( [0] => Array ( [id] => 338 [id_cat] => 28 [title] => owoce morza [width] => 1280 [heigth] => 853 [rozszerzenie] => jpg [front] => 0 ) ) [pliki] => 1 [pliki_lista] => Array ( ) [prod_powiazane] => [kr_opis] => [pomo_bay] => [tab_pomo_bay] => Array ( [0] => [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 1282 [id_kat] => 1611 [cena_netto] => 000 [vat] => 0 [cena_brutto] => 000 [nr_katalogowy] => [stan_magazynowy] => 0 [waga] => 0 [producent] => 0 [promocja] => 0 [cena_promocja] => 0 [nowosc] => 0 [dostepnosc] => 0 [jednostka] => szt [cena_krzesel] => 0 [ilosc_krzesel] => 0 [wzornik] => [plec] => 011 ) ) [2] => Array ( ) [3] => Array ( ) ) [prev] => powrót [next] => następny [pow_prod] => Array ( ) )